Általános benyomás: az amstaffnak olyan kutya benyomását kell keltenie, amelynek ereje méretéhez képest nagy, jó felépítésű, izmos, de agilis és kecses. Környezetére nagyon éber. Zömöknek kell lennie, nem szabad hogy hosszú lábú vagy keskeny legyen. A bátorsága legendás.

Fej: közepesen hosszú, mély, széles koponya, nagyon határozott vonalú arcizmok, jól kimutatható stop, a fülek magasan ülnek.
Fül: kupírozott illetve természetes állapotában hagyott - ez utóbbi preferált. A nem vágott fülek legyenek rövidek, félig felállóak vagy legyenek rózsafülek. A tehén fülért hibapont jár.
Szemek: sötét színűek és kerekek, alacsonyan helyezkednek el a koponyán és messze ülnek egymástól. Nem lehet a kutyának hússzínű szemhéja.
Pofa: középhosszú kerekített a felső oldalon, ezáltal hirtelen esik a vonala a szemek alatt. Az álkapocs erős és nagy harapó ereje van. Az ajkak zártak és egyenesek, nem lazák. A felső fogsor szorosan záródik az alsó előtt. Az orr mindenképpen fekete.
Nyak: súlyos, enyhén ívelt a válltól koponya hátsó részéig fokozatosan keskenyedik. A bőr nem lehet laza. A nyak legyen középhosszú.
Vállak: erősek, izmosak, szélesek és a szögek meredekek.
Hát: meglehetősen rövid, enyhén meredek a martól a faroktőig. Enyhe rövid íveltséggel a martól a faroktövéig. Az ágyék enyhén felhúzott.
Test: jó rugalmasságú bordák, hátul mélyek, a bordák összezáródnak. A mellső lábak távol helyezkednek el egymástól, hogy az erős mellkasnak erőt engedjenek. A mellkas méléy és széles.
Farok: a kutya méretéhez képest rövid, alacsonyan helyezkedik el a testen, finoman elvékonyodik a hegyéig. Nincs benne csavar, és nem hajlik rá a hátra, nem kurta.
Lábak: a mellső lábak egyenesek, nagy és kerek csontúak. A csukló izület nincs meghajolva elöl. Hátulsó végtagok: jó izmosak, lefelé tartanak, a csánknál nem fordulnak sem kifelé, sem befelé! Lábfejek középméretűek, jól íveltek és zártak. A járásmód legyen ruganyos, de ne legyen pattogó.
Szőr: rövid, sűrű, merev szálú, fényes.
Szín: bármilyen szín, solid party, vagy foltos engedélyezett, de a teljesen fehér vagy a 80%-ban fehér, fekete cser, májszínű nem előnyös.
Méret: a magasság és a súly legyen arányos. A legjobb magasságnak tekinthető szukák esetében a 17-18 inch. (46-48,5 cm), illetve 18-19 inch. (48,5-51 cm) a kanok esetében.
Hibák: a hibák melyekért büntető pont jár a dudley -orr, világos szemek, túl hosszú vagy rosszul tartott farok. Előre vagy alul harapás.
Elfogadva: 1936. június 10.